SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
segerombolan lembu itu.................
Saturday, June 30, 2007
Setiap malam sekarang ana dan sahabat boleh dikatakan setiap hari ke sekolah untuk hadir ke kelas malam @ study group memandangkan beberapa bulan lg SPM datang menjelma. Semangat yang hadir ini membuatkan ana bersama gu WE sentiasa hadir ke sekolah setiap malam.Tapi entah kenapa pada malam itu.............

WE bersama jaguhnya datang mengambil ku. beberapa hari sebelum itu WE terlibat dalam kemalangan ngeri yang meragut empat putung giginya. menyebabkan ksmartannya sedikit terjejas. Kemalanga itu tak menggugat perasaannya krn masih hebat dengan jaguhnya mengambi aku ke kelas malam Cikgu KAMA.

pada malam itu takde seorangpun yang menyedari bhawa ANA dan WE hampir menemui ajal dek kegelapan malam di sebuah jalan yang sunyi.......... lngsung kami tak sedari bhw SEGEROMBOLAN LEMBU ITU sedang setia menunnggu kami di tengah-tengah jalan yg gelap. JAGUH (motor WE) sempat melanggar seekor lembu hitam yang bodoh yang enak-enak je berdiri dlm gelap tanpa pakai baju keselamatan polis. AlHAMDULILLAH Allah sentiasa bersama kami..........WE yg sudah biasa dengan kemalanagan jln raya dengan pronya mengawal kenderaan tenang ke tepi jalan.................diwaktu itu hanya ALLAH yg tahu bhwa sisyahid yg begitu pucat wajahnya terkema di seat belakang....................

MDM tolonglah pasang lampu di spnjang jalan lama ke KOTA BHARU. lembu sekarang sudah buat port kat atas jalan sana. setiap malam diorang buat usrah untuk menyatukan fikrah kaum-kaum BAQARAH agak tak TERSESAT di waktu malam.

namun siyahid masih terkenang bau air liur BAQARAH yang memrcik ke muka ini. entah hidup atau tak lembu itu. WE dan ana berjnji utk merahsia peristiwa ini.........SEGEROMBOLAN LEMBU ITU mungkin membawa episod malang dalam hidup sisyahid.

TERIMA KASIH ALLAH KERNA MASIH PANJANGKAN UMUR sisyahid ini.....................

Labels:

posted by tok pulai chondong @ 5:43 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com