SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Sore itu Aku Di Madinah – episode satu
Monday, July 04, 2011

Khair merenung surat yang baru diterimanya. Air mata mengalir laju. Menitis mutiara air mata pada surat yang dipegangnya. Sayup-sayup kelihatan umminya dari jauh membibit seplastik penuh sayur dan ikan untuk makan tengahari. Khair melangkah laju ke arah umminya. Menerpa dan memeluk umminya.

Terpingga-pingga mak Cik Pah dengan telatah anak bongsunya ini. Dari sejak mengandungkannya sehinggalah sebesar ini, perangai anak bongsunya sukar untuk dijangka. Sentiasa berubah-ubah dan agak memeningkannya.

“Ummi, permohonan adik diterima.” Sambil memeluk khayr memberitahu berita gembira itu kepada ummi. “Alhamdulillah, syukurlah dik, ummi pun gembira. Tapi jangan gembira sangat, macam-macam boleh terjadi.”

Baru semalam, baba memarahi dan meleteri khayr yang terlalu asyik masyuk dengan cita-citanya itu. Baba kata Khayr terlalu banyak berkhayal dengan perkara yang tidak realistik. Baba terlalu geram melihat Khair asyik dengan fail hijau itu ke hulu-ke hilir. Sekejap ke sekolah, sekejap ke pejabat YB dan bermundar-mandir di bandar. Pekerjaannya hanya satu, untuk pergi ke Madinah dengan tajaan entah dari syarikat mana. Itulah yang Khayr gilakan sangat. Dan itulah yang dibimbangi babanya. Sudah beratus ringgit dilaburkan Khair untuk cita-citanya yang entah ke mana ini.

“Khair, adik kena sedar kita tiada duit nak pergi jauh-jauh. Madinah tu bukan dekat. Mana ada syarikat yang senang-senang nak taja adik ke sana. Kalau ada pun, bukan adik yang ditaja, anak orang-orang besar ramai kat luar sana.” Tengking baba kepada Khair. “Baba, tolonglah faham ini lah satu-satunya harapan adik untuk ke sana.”

Khair meluru ke bilik, tak tahan mendengar leteran babanya, menyembam mukanya ke dada bantal. Khair tak mampu menahan air mata keluar. Esak tangisannya mula kedengaran. Pada usia 18 tahun khayr gagal mengawal perasaannnya menangis. Semuanya kerana cita-cita besarnya itu. Pergi Madinah, melihat makam nabi dan berdoa di Raudhah. Hanya itu yang dimahukan. Janji Ustaz Razali digenggam erat. Pengurus Syarikat Perlancongan itu berjanji untuk menajanya ke Madinah.

“Allahuakbar…….. bismillahirrahmanirrahim. Alhamdulillah…..” Bacaan Khair ketika rakat pertama solat maghrib tersekat pada ayat kedua surah Al-Fatihah. Dia tak mampu untuk menamatkan ayat ini, kerana air matanya sudah mengalir laju, pipinya sudah merah menahan tangisan, dan mulutnya sudah tak dapat lagi menggerakkan lidah untuk menamatkan surah ini. Kepalanya pada saat itu tertumpu pada bayangan Madinah. Kemudian kepalanya berpinar-pinar. Akhirnya Khayr terjelepok jatuh di atas sejadah putih.

Bersambung.......

Labels:

posted by tok pulai chondong @ 4:54 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com