SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Perginya Sahabat Ilmu -Bukhari Che Mohammed
Sunday, February 06, 2011

Seminggu saya tak keruan. Seminggu juga hati saya resah. Seminggu saya bertanya perihal sahabat ini? Beberapa kali saya berusaha pergi ke rumahnya. Hanya ingin satu perkara; ketenangan dan penjelasan.

Berita senja sabtu yang lepas begitu mengejutkan saya. Yiada air mata keluar, kecuali kalimah tasbih dan istighfar. Bukhari meninggal dunia. Allah, apa ni? Sahabat yang sihat dan ceria ini sudah tiada.

Saya mengajak kawan ke kolej kediaman arwah. meyusun barang-barangnya. Sungguh sebak, bagaikan dia masih berada di situ. Meneliti coretan-coretan di kertas lama. Semuanya coretan bermanfaat. Melalui coretan ini terbukti arwah seorang yang teliti dan bijak mengurus.

Bertemu dengan sahabat yang terakhir bersamanya. Kata Hasnin semasa malam terakhir tidur dengannya, mereka berdua tidak lelap mata dari malam hingga ke subuh. Arwah asyik bercerita tentang kematian, hari akhirat, kitab-kitab pondok, memori di maahad dan pelbagai cerita berkenaan agama. Tak henti-henti bercerita hingga ke subuh.

Begitu juga cerita Qayyum yang musafir bersama pulang ke Kelantan. Dia asyik bercerita tentang kematian dan hari akhirat sepanjang perjalanan.

Rumah Arwah

Semalam saya bertekad untuk pergi ke rumah arwah. Hati saya tidak tenang kalau tak menjenguk keluarga dan kuburnya. Alhamdulillah, Pejabat FSU juga menghantar wakil dan bantuan ke sana. Saya bersendirian bermusafir pulang ke Kelantan dengan kereta api. Petang itu saya bergegas ke kampung Badak, Bachok. Menziarahi keluarga arwah. Tak terasa penat untuk ke sana kerana begitu mahukan penjelasan dan ketenangan dari keluarganya sendiri tentang arwah.

Rumah beratap hijau itu saya singgahi. Mengucap salam. Keluar seorang tua berkopiah putih. Redup mukanya. Ada sisa air mata di wajahnya. Ini mungkin Cikgu Mat, ayah arwah. Mempersilakan masuk. Nyaman di anjung rumahnya. Angin deras menyerbu ke muka. Sungguh tenang. Di balik daun pintu, keluar seorang wanita, lama saya merenung wajah ibu ini, nampak tegar wajahnya. Saya yakin ini ibu arwah. Menyapa dengan lembut. Terperasan sifat keibuannya itu.

Cikgu Mat mula bercerita tentang arwah.

"Sudah lama tak melihat Bukhari dalam keadaan begini, semasa dia pulang dia menjadi seperti mana dia semasa di maahad dahulu. Dia pulang menjelajah semua pondok-pondok sekitar ini untuk mendalami kitab-kitab lama. Saya buka kitab dia, saya lihat kitabnya penuh dengan dhobit yang dia buat. Sebelum kematian dia buka kitab Faridatul Faridah, kemudian dia menangis menatap kitab lama tersebut."

"Dulu dia dah kata nak jadi ulama'. Asalnya dia tak mahu belajar di USIM kerana dia mahu ke pondok atau ke Yaman, mendalami ilmu-ilmu agama. Arwah kata jiwanya tak serasi dengan pengajian di USIM. Tapi saya pujuk dia supaya belajar biar dapat sijil dulu. Kemudian sambung lah ke mana sahaja."

"Pada hari-hari akhir tu dia asyik beritahu dia nak mati. Dia menangis dan duk bercerita pasal hari akhirat. Saya marah dia, saya kata saya pun akan mati."

Kemudian ibu arwah pula tampil bercerita.

"Masa salam dengan Bukhari, tangan dia sungguh sejuk. Dia banyak minum air. Semasa atas kereta dia banyak bagi nasihat pasal hari akhirat. Dia bertanya pasal keturunan dan salasilah keluarga.'

Malam Kematian

"Pada malam tu, abah dia bawa Ustaz Syarifuddin Pondok Moden untuk melihat keadaan arwah yang nampak janggal. Tiba-tiba arwah menghilangkan diri. Jiran ada memberitahu yang arwah singgah ke rumahnya untuk bertemu kawannya, tapi setelah itu dia menghilangkan diri."

Cikgu Mat menambah:

'Clue zero, tiada tanda-tanda kesan arwah hilang. Usaha mencari menemui jalan buntu. Sehinngalah pada petang sabtu, 46 jam selepas kehilangan arwah, arwah ditemui di sebatang sungai berhampiran rumah."

"InsyaAllah, arwah mati dalam keadaan mencari ilmu, syahid dan sungguh-sungguh minta maaf."

"Semasa dia meninggal dunia, saya tak keruan rasa. Yalah anak lelaki sulung meninggal. Tapi setelah saya teringat bagaimana nabi Yaakob buta mata menangis kehilangan anaknya Yusof saya terus gagah balik."

Saya hanya mendengar dengan penuh sebak, deruan angin pantai menerpa ke muka saya. Hati sebak bercampur angin nyaman mendesah air mata saya keluar. Saya turut bercerita tentang kebaikan arwah semasa di kampus. Alhamdulillah, tenang hati orang tua arwah mendengar saya bercerita.

Kami meninggalkan teratak arwah setelah dua jam bersembang di anjung rumah. Setelah menyampaikan sedikit bantuan dari Tanzim FIFA dan Pejabat FSU.

Semasa pulang saya berhajat ke tempat arwah lemas. Benarlah airnya agak dalam dan arusnya juga deras. Semoga pencarian arwah tentang hakikat kesucian itu tercapai.

Saya berkunjung ke kubur arwah. Sekali lagi jiwa saya mendesah, keheningan dan keseorang berada di tanah perkuburan menyebabkan saya insaf sesungguhnya kematian itu tidak mengenal umur dan masa. Hanya air mata yang menemani tadahan doa di pusara arwah.

Jam 6.30 petang saya bergegas pulang ke Machang. Bas balik ke Nilai jam 9.00 malam. Benarlah tiada istirahat untuk para pejuang kecuali kematian di penghujungnya sebagai rehat lama bertemu Ilahi.

Labels: ,

posted by tok pulai chondong @ 1:19 PM  
1 Comments:
 • At 11/10/2011 6:24 PM, Anonymous Anonymous said…

  Salam,
  inna lillah wa inna ilaihi raji'uun,
  kitab Faridatul Faridah menjelaskan ttg apa ya?


  FSU student

   
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com