SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Catatan Buat Demonstrator Islam
Sunday, July 03, 2011

Salam syuhada'

Saya tidak dapat hadir demontrasi BERSIH 2.0 kerana ada halangan lain dan maslahah yang perlu diutamakan. Saya agak kecewa kerana gagal menghadiri perhimpunan rakyat ini. Perhimpunan budaya rakyat Malaysia dalam negara demokrasi.

Demontrasi adalah unsur yang begitu rapat dengan jiwa saya. Demontrasi telah mendewasakan perjuangan dan kehidupan hari ini. Setiap peristiwa demontrasi yang saya hadir mempunyai kenangan-kenangan istimewa. Ada kesan sejarah yang terukir di hati.

Angin demontrasi hari ini telah mengugah pemimpin dan parti kerajaan. Mereka sangka, kerajaan mereka adalah kerajan kekal sehingga kiamat. Sehingga terlupa mereka bahawa kerajaan ini telah lama memuakkan dan menaikkan rasa benci rakyat.

Semuanya kerana satu patah perkataan; zalim, kotor, rasuah, ganas dan rakus. Patah perkataan ini telah dialami rakyat marhaen berpuluh tahun lamanya. Kerana rakyat cintakan keamanan dan kedamaian maka rakyat turun ke jalanan sebagai isyarat bahawa rakyat tidak mahu terus-menerus dizalimi.

9 Julai 2011 bakal mencatat satu sejarah kebangkitan rakyat, BERSIH 2.0 adalah himpunan rakyat menuntut pilihanraya bersih dan adil. Tiada sekelumit pun unsur jenayah yang terdapat dalam perhimpunan ini. Cukup bermatlamat dan programnya cukup tersusun. Iaitu rakyat berhimpun memohon YDPA menerima memorandum rakyat perihal sistem pilihanraya yang sudah hilang kredebilitnya lagi.

Sungguh istimewa ahli-ahli akademik negara bersekutu menyokong acara budaya rakyat Malaysia. Malahan sasterawan negara menyumbang sokongan dengan lirik puisinya yang menerbit juang rakyat marhaen.

Kata Dr Zaharuddin, demontrasi adalah halal, bukan bid'ah. Tidak boleh diharamkan kerana tiada nas untuk mengharamkannya. Demontrasi adalah sebahagian daripada sistem demokrasi yang diterima dalam sistem pemerintahan negara.

Kata Dr Asri, setelah memahami dan tujuan diadakan BERSIH ia wajar diadakan sebagai memenuhi tuntutan perlembagaan untuk kepentingan politik semasa.

Saya menghubungi Professor Dr Abu Hassan melalui FB dan meminta beliau memberi komen, dengan ringkas beliau menyebut, 'biar rakyat punya lidah sendiri', katanya lagi; 'demontrasi adalah himpunan budaya dalam negara demokrasi.'

Kata Professor Dr Aziz Baari, tindakan pihak berkuasa menghalang BERSIH adalah bertentangan dengan perlembagaan.

Manakala A.Samd Said menukil dua puisi membangkitkan semangat perjuangan rakyat khususnya untuk BERSIH 2.0 Puisinya yang bertajuk Ungun Bersih dan Peludah Warna bagaikan senjata pemusnah kepada parti pemerintah.

Kini semuanya kembali kepada demonstrator untuk turun ke jalanan menyatakan sokongan terhadap tuntutan rakyat. Inilah masanya kerja lapangan dakwah dapat dilaksanakan secara meluas tanpa halangan.

Demontrasi adalah pesta tarbiyyah buat aktivis dakwah yang hidupnya dalam perjuangan. Di sinilah kita kan bertemu, berpelukan dan berbual mesra, menambahkan semangat dan idea dalam perjuangan.

Ia juga adalah himpunan dakwah apabila masyarakat Islam bersama dengan bukan Islam pelbagai bangsa berkumpul dengan aman. Sungguh pelik atas dasar apakah masyarakat berbeza agama dapat berkumpul? Jawapannya adalah atas dasar keadilan sejagat. Tidak kira Islam atau bukan Islam kesemuanya mahukan keadilan. Indahnya jika pendakwah Islam dapat tonjolkan semasa BERSIH keadilamn itulah yang Islam juangkan zaman-berzaman. Tetapi malangnya masyarakat bukan Islam terhijab dengan Islam itu dek kerana bangsatnya pemimpin yang memerintah dengan hilangnya maqasid syariah dalam pemerintahan.

Justeru demonstrator Islam pada hari BERSIH perlu sejagat dengan niat menyeru dan berdakwah kepada bukan Islam bahawa Islam bersama dengan keadilan dan hak-hak rakyat terbela di bawah Islam itu sendiri.

Demonstrator pada hari BERSIH akan bertindak aman dan amanah. Mereka tidak akan mengkhianati undang-undang yang diperuntukkan. Tiada keperluan untuk merosakkan harta benda awam kerana itu tindakan jahat dan tidak bermatlamat. Matlamat utama adalah menyampaikan memorandum kepada YDPA.

Namun provokasi jahat dari kumpulan tertentu bakal mengecohkan susana BERSIH. Tugas demonstrator ialah sentiasa menurut arahan pihak berkuasa dan kepala perhimpunan. Juga bertindak menenangkan rakan-rakan disekeliling. Yang pasti lafaz zikir tidak sekali-sekali berhenti dari mulut demonstrator Islam.

Jangan sesekali melawan, sentiasa bersama dengan orang ramai. Bantulah wanita, orang tua dan anak-anak kecil dalam kesusahan. Pernah saya melihat wanita yang keseorangan disembur dengan air gatal FRU tanpa henti. Pernah juga saya melihat anak seusia 4 tahun menangis kepedihan mata kerana disembur gas oleh FRU. Ada saya melihat orang tua terkapai-kapai mencari air dan rebah tersungkur dijalanan dihambat oleh FRU. Maka ketika inilah demonstrator Islam menjadi benteng dan penyelamat kepada mereka. Jangan sesekali golongan lemah ini dibiarkan begitu sahaja oleh pemuda-pemuda demonstrator.

Saudara yang akan menyertai demonstrasi, bersedialah bahawa kalian akan dihambat dengan bedilan asap. Kalian akan mendapat hawa dari gas tersebut. Hawa dari gas itu bagaikan membakar wajah saudara. Saudara akan berasa kepedihan teramat sangat. Pada masa tu, air dan garam sahaja penawar kepedihan yang dialami saudara. Dalam keadaan ini semua sudah tidak fikirkan sahabat-sahabt yang lain. Bertempiaran mencari tempat jauh dari asap.

Kemudian, saudara kena berkumpul semula menunjukka solidariti bersama, usah hirau rasa pedih muka dek gas pemedih kerana ia akan beransur hilang. Setelah berkumpul, saudara akan mendapat semangat baru dan bertambah semangat saudara. Teruslah berjalan menuju destinasi. Ketika itu pihak keselamatan hanya membatu melihat gerombolan saudara.

Ada satu lagi senjata FRU yang agak memeritkan, iaitu semburan air sabun yang gatal. Apabila saudara terkena air gatal ini, saudara bagaikan diazab dengan rasa pedih dan kegatalan yang meresapi keseluruh kulit. Hal ini membatutkan perjalanan saudara. Saudara kena tahan dan berusaha mencari sumber air untuk hilangkan kegataln tersebut.

Dan jika pihak keselamatan gagal meleraikan perhimpunan, akhirnya senjata terakhir yang digunakan adalah menangkap setiapa seorang dari kamu secara rambang. Saudara adalah keberangkalian yang akan ditangkap. Maka bersedialah dari fizikal dan mental.

Ketika saudara ditangkap, tiada siapa yang dapat membantu. Hanya yang ada pada saudara adalah Allah. Saudara akan terasa kosong, sahabat-sahabat yang ramai ketika bersama saudara langsung tidak boleh membantu. Ketika saudara digari, saudara akan terasa betapa beratnya perasaan ketika itu. Gari besi itu bagaikan api yang mengikat tangan saudara. Berzikirlah, pasti terpancar kekuatan datang dari Allah.

Saat disoal siasat, yakinlah Allah bersama saudara. Bertindaklah sebagai lelaki. Jawapan hendaklah bijaksana. Jangan terperangkap dengan soalan-soalan pegawai penyiasat. Jangan mengaku bersalah, kerana tindakan saudara termaktub dalam undang-undang.

Allah, saya kecewa tidak dapat hadir ke BERSIH. Teringat bagaimana sahabat nabi yang dijanjikan kebaikan, Kaab Bin Malik yang tidak dapat menyertai perperangan Tabuk. Sesal sungguh Kaab sehingga dia menangis. Allah taala telah menguji beliau dengan satu hukuman yang berat. Para sahabat dan nabi memulaunya sehingga berpuluh hari. Perasaan Kaab ketika itu tersepit. Atas kecekalannya, taubatnya diterima dan kemaafannya juga diterima.

Saya mengambil kekuatan disaat kekecewaan ini dengan kalimah mulia dari wahyu :

9_122

“Tidak sepatutnya bagi orang-orang yang mu’min itu pergi semuanya (ke medan perang). Mengapa tidak pergi dari tiap-tiap golongan di antara mereka beberapa orang untuk memperdalam pengetahuan mereka tentang agama dan untuk memberi peringatan kepada kaumnya apabila mereka telah kembali kepadanya, supaya mereka itu dapat berjaga-jaga.” [al-Taubah 9: 122]


Moga kembara musafir aku esok, mengutip mutiara ilmu di tanah suci, mengampun dosa aku untuk tidak turun ke medan perjuangan. Ya, tidak semua harus turun ke medan juang, moga aku adalah golongan yang sedang menekuni ilmu untuk disampaikan kepada masyarakat. Allah, kamu saksikanlah!!

Labels: , ,

posted by tok pulai chondong @ 3:12 PM  
0 Comments:
Post a Comment
<< Home
 
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com