SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Fardu Ain & Umno
Sunday, November 02, 2008
Salam syuhada'

Tengahari tadi saya bersama sahabat pergi ke Pejabat PPD Machang, Tok Bok untuk mengambil borang permohonan menjadi guru Fardu Ain. Kami sekadar mencuba nasib barangkali dapat rezeki untuk mengajar Fardu Ain. Dengan harapan kukuhlah sedikit ekonomi sebagai bekalan untuk melanjutkan pelajaran jikalaulah ada peluang.

Setibanya di sana kami ditemukan dengan seorang pegawai bahagian Pendidikan Moral Dan J-Qaf. Tersemat ditelekungnya nametag, Pn. Sharifah. Saya jangkakan usianya dalam umur 40-an, becermin mata. Tanpa melengahkan masa saya menyampaikan hasrat untuk mendapatkan borang permohonan menjadi guru Fardu Ain sesi 2009. Berikut reaksi beliau:

Okey, awak isi borang ni kemudian awak dapatkan tandangan
Tok Penghulu PPM (lantikan umno), ataupun tandatangan sokongan daripada Ketua Umno Bahagian (Jazlan Yamud kot?). Sebelum itu awak kena jadi ahli Umno. Kalau belum isi borang Umno, awak isilah dahulu.


Saya tercengang, dan sekadar mengangguk tanda faham. Kemudian terus keluar. Sungguh tak sangka sampai begitu sekali UMNO buat kerja haram ini. Puan Sharifah, walaupun wajah kamu nampak baik tapi sedarlah kamu bersubahat dengan politk haram UMNO yang zalim dan bodoh. Rupa-rupanya mereka UMNO menyangka merekalah yang memberi rezeki. Angkuh sekali kau UMNO. Seangkuh Firaun yang dijanjikan neraka oleh Allah S.W.T. Ingat wahai ahli UMNO saya tak akan tunduk dengan peraturan angkuh kamu itu. Siapa kamu, sehingga tergila-gila sangat untuk mendapat borang sokongan kamu. Kau hamba dan saya juga hamba. Hamba Ilahi. Saya berjuang di atas landasan Islam, kamu hidup dilandasan jahilliah. Rezeki ini bukan kamu yang tentukan.

Ah, saya masih berharap untuk menjadi guru Fardu Ain tanpa melibatkan tandatangan UMNO! Kerana niat saya adalah untuk bersama membangunkan jiwa anak-anak yang masih kecil dengan nilai-nilai Islam yang sempurna. Saya tak mahu lagi hal-ehwal agama ini diperkosa oleh kaki-kaki kotor UMNO. Memang selamanya saya mendoakan semoga Allah memberi hidayah kepada ahli UMNO ataupun jika tidak, biarlah Allah hancurkan sahaja pakatan kotor mereka, Barisan Najis, yang ahli didalamnya sedang seronok menikmati najis-najis buangan sesama mereka, dunia mereka adalah dunia kegelapan, tenggelam dalam kesesatan.

Allah berikanlah nur dan hidayat kepada mereka.

Labels: ,

posted by tok pulai chondong @ 3:42 PM   0 comments
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com