SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Aib Sahabat jangan Sekali Didedahkan
Wednesday, January 04, 2012
Salam syuhada'

2012 adalah catatan perjuangan. Tapi saya ingin mulakan dengan catatan akhlak. Supaya perjuangan kita berada di landasan yang tepat.

Saya tidak layak bercakap tentang akhlak kerana penampilan saya bukan seorang yang thiqah gayanya. Bakal ustaz yang agak cabuk. Tidak style dan tidaklah beberapa kemas. Tapi satu perkara yang ingin saya tekankan perihal aib sahabat.

Islam rahmat untuk seluruh alam. Tiada rahsia dalam menerangkan perihal Islam kerana ummat memerlukan kefahaman jelas tanpa selindung. Kecuali dalam beberapa perkara, kerahsiaan penting untuk menjaga maslahah dan menolak kemudaratan.

Dalam jemaah Islam kerahsiaan adalah asas untuk meneruskan kehidupan berjemaah. Kerana disekeliling jemaah Islam itu dipenuhi dengan musuh-musuh Islam yang hanya menunggu untuk melemahkan jemaah islam.

Dalam masyarakat Islam, keaiban jiran tetangga tidak boleh didedahkan kepada orang lain kerana jiran tetangga adalah rukun tetangga kita yang didalamnya dipenuhi kehidupan kasih-sayang dan kemurnian.

Dalam Persahabatan Islam kerahsiaan adalah permata yang perlu sekali dijaga dan jangan diketahui oleh sahabat yang lain. Rahsia sahabat adalah aib mereka. Tidak sesekali rahsia itu dikongsikan kepada sahabat yang lain kecuai disana ada kepercayaan dan prinsip persahabatan yang ingin dilaksanakan dan dijaga rapi.

Seringkali seorang sahabat terdekat kita mendedahkan rahsianya kepada sahabat yang lain. Pendedahan itu bukan tujuan untuk disebarkan, malah ia adalah perkongsian kasih sayang diantara sahabat. Mudah-mudahan dengan perkongsian itu kurang beban yang ditanggungnya.

Tapi kita seringkali menterjemahnya dengan silap. Perkongsian sahabat itu dijadikan bahan cerita dengan rakan-rakan yang lain. Malah dijadikan bahan ceramah untuk pendengarnya. Menjadi bahan ketawa seisi rumah. Menjadi bahan perbahasan dalam mesyuarat.

Ketika itu nilai sebuah persahabatan sebenarnya sudah hilang, terbatal dan tidak sah lagi!! Akad persahabatan perlu dilakukan semula, lafaz kepercayaan perlu disebut semula dan janji persahabatan perlu ditandatangani semula. kerana khianat itu sebab kepada terbatalnya sebuah perjanjian.

Aib sahabat jangan dipandang mudah. Ia berkaitan dengan perasaan, jiwa dan akal fikirannya. Jika orang pertama mendedahkannya, orang kedua jangan lecerkannya kepada orang ketiga. Leceran-leceran ini bakal mengundang padah, fitnah dan aib sahabat.

Kasih-sayang dalam persahabatan bukan sekadar cakap-cakap indah, sering bergembira, berkongsi meja makan dan berkongsi cerita hiburan.

Tapi ia berkaitan dengan rasaan kita kepada kesusahan sahabat. Seorang sahabat yang ambil berat akan mudah mengesan masalah sahabat yang lain. Bertindak menyelesaikan masalah sahabat dan bersegera menggembirakannya dan menghilangkan rasa sedih sahabat.

Nota ringkas ini pemulaan kepada tahun baru perjuangan 2012. Ingat, Asalkan Bukan UMNO (ABU)
posted by tok pulai chondong @ 12:10 AM   24 comments
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com