SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Sijil Pos Hendrop
Saturday, January 05, 2008
Alhamdulillah...setinggi kesyukuran diucapkan kepada Allah kerana berjaya menyiapkan sijil dan mencetaknya sebanyak 60 keping. Hampir 8 jam juga saya mengadap komputer ni. Kepala macam berpusing.


Namun apabila difikirkan kembali usaha menyiapkan sijil ini dek kejayaan melaksanakan program dakwah orang asli di Pos Hendrop. Saya selaku pengarah program terpaksa berhempas pulas dalam melaksanakan program tersebut. Betul kata orang nak buat kerja dakwah ni orang tak hampar karpet merah kepada kita. Program ini hampir gagal dilaksanakan kerana kekangan kewangan dan penganggkutan, Namun kerana keazaman yang tinggi, doa yang tidak putus-putus serta usaha yang bersungguh-sungguh dri semua AJk, akhirnya program ini berjaya dilaksanakan.


Air mata saya tumpah di bumi Hendrop setibanya di sana. Saya tak menyangka usaha yang berbulan-bulan ini dengan mengorbankan wang, dan masa belajar akhirnya berjaya dilaksanakan walaupun dipenuhi dengan pancaroba.

"Terima Kasih Allah", ucapan ini masih segar diingatan saya. laungan hampir 100 orang kanak-kanak asli ketika menyertai program ini. Allahuakbar bilakah lagi kami dapat bertemu dengan mereka.


Walaupun sudah hampir setahun berlalu namun semngat berwasilah masih ada dikalangan AJK yang menjayakan program ini.


Terima kasih kepada pihak sekolah yang membenarkan program ini dijayakan. Kepada Pusat Latihan & Dakwah Orang Asli, Kok Lanas, Syamsul Maarif Ex-Student (SMESS) dan semua pihak yang terlibat secara langsung atau tak langsung dalam menjayakan program Kem Kefahaman Islam Orang Asli (KAFI 07) Pos Hendrop, Gua Musang. Jazakallahu Khairan Kathira.

Labels: ,

posted by tok pulai chondong @ 3:08 AM   0 comments
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com