SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Salam Takziah Allahyarham Atiq Hakimi
Tuesday, November 17, 2009

Salam syuhada'

Pagi terakhir peperiksaan sem pertama, saya mengalami muntah-muntah dan pening kepala yang teramat. Demam pada malam itu masih lagi terasa pada sebelah paginya. Sungguh rasa tak terdaya untuk saya menjejak kaki ke stadium mejawab kertas Madkhal Fiqh & Fatwa. Namun saya gagahkan juga kaki melangkah ke sana, walaupun sudah lewat 15 minit. Norazmi membonceng bersama saya memberitahu seorang pelajar USIM meninggal dunia semalam, saya hanya dengar tanpa membalas apa-apa, kepala saya tengah pusing ketika itu.

Sehinggalah tamat peperiksaan terakhir itu, saya diberitahu Atiq Hakimi meninggal dunia semalam. Terkanjak saya seketka. lantas fikiran saya menerawang jauh mencari figur Atiq Hakimi. Setelah itu mata saya jatuh ke lantai, terkejut bahawa sahabat saya yang seorang itu telah meninggal dunia.

Dia meninggal di balai berlepas KLIA menuju ke Kota Bahru, bebarapa minit sahaja dia akan naik kapal terbang balik ke kampung halaman Nilam Puri. Tanpa diduga dia jatuh di situ, dan nyawanya terus diangkat ke langit.

Allahyarham baru sahaja selesai menamatkan peperiksaan sem satu. Pelajar tahun pertama Sarjana Muda Aqidah, USIM. Sepatutnya dia terus berada di kampus sehingga tamatnya dua program dakwah di sini. Tapi rasa tak tahannya untuk berjumpa keluarga menyebabkan dia bersegera pulang ke kampung halaman. Dia salah seorang urusetia Konvensyen Dakwah SPMM.

Seingat saya, saya mengenalinya dalam satu program dakwah. Saya mengenalinya sebagai seorang rakan seperjuangan dakwah di kampus USIM.

Selepas itu saya pernah bertandang ke biliknya dan sering berbual dengannya. Seringkali sya bertemunya di surau Asrama. Setiap kali bertemu, senyuman di bibirnya tak pernah lekang.


Sahabat saya yang periang dan sentiasa tersenyum itu, rupanya telah meninggalkan saya jauh di alam sana. Tanpa saya mengetahui bahawa beliau mempunyai penyakit jantung tersumbat. Kehidupannya bergantung kepada ubatan. langsung saya tak menyedari, disebalik senyumannya itu terkandung penderitaan.

Tanpa sesiapa menduga, tamatnya sem pertama ini, maka tamatlah juga perjuangan beliau di alam fana ini. Tidak ada sesiapa lagi sempat bertemu dengannya.

Solat jenazah hanya saya mampu lakukan di rumah, ingin benar hati saya ke rumahnya bersama-sama solat jenazah dan mengangkat keranda dan mengusungnya ke liang lahad. Saya hanya mampu menyedekahkan al-fatihah jauh di sini.

Allah, hebat benar pengaturan hidup yang telah Engkau lakukan. Di Balai BERLEPAS KLIA, kau LEPASKAN Allahyarham Atiq Hakimi ke Alam Baqa' sana. Al-Fatihah

Labels: ,

posted by tok pulai chondong @ 5:44 PM   4 comments
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com