SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Hafiz, kau pergi Jua
Tuesday, September 28, 2010

Petang Jumaat itu saya mendapat panggilan dari naqib saya, Abang Tajuddin. Panggilan itu begitu luar biasa kerana diselubungi dengan esakan tangis abang Din. Saya bertanya kenapa? Jawabnya "Hafiz Nasir baru meninggal dunia." Allahuakbar, jawapan abang din, bagai halilintar menyerbu ke dada saya. Abang Din menutup telefon dan saya termagu keseorangan.


Tak kusangka sahabat ini begitu cepat meninggalkan kami. Hafiz Nasir sahabat sepanjang saya belajar di sekolah menegah. Semua maklum dengan penyakit yang dihadapinya. Kadang-kadang penyakitnya menyerang ketika berada di sekolah. Sahabat-sahabat banyak membantunya.


Sehinggalah dia melakukan satu pembedahan di kepalanya beberapa tahun yang lepas, dengan harapan penyakitnya kembali sembuh. Sejak itu dia begitu berubah, menjadi seorang yang begitu insaf, rapat dengan guru-gurunya dan sentiasa iktikaf di masjid. Apabila berqiamullail, pasti terdengar suara esakan tangisnya memohon keampunan Allah.


Sehari sebelum dia pergi buat selama-lamanya, dia bertemu dengan guru-gurunya di sekolah. Kata Hafiz dia mahu pergi jauh, mahu melakukan kerja penting.


Berehatlah engkau di sana adik Hafiz, kesusahan engkau di dunia Allah balas dengan kenikmatan kamu di alam sana. Kamu bukan lagi bekerja, tapi kamu sedang berehat dari kesibukan dunia. Allahumma Amin....
posted by tok pulai chondong @ 5:56 PM   2 comments
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com