SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Shaolin - Kisah Perjuangan Jujur
Monday, January 31, 2011

Semalam terperangkap di Seremban, hajat untuk pulang ke Machang terhalang dek banjir menenggelami landasan kereta api di Tampin dan Gemas. Sedang berjalan-jalan di atas pasar raya, terserempak dengan poster filem Shaolin. Baru saya tahu bahawa di sini ada pawagam. Dengan ijtihad sendiri, saya ambil keputusan untuk membeli tiket pawagam Shaolin, walaupun medapat tentangan keras oleh kakak yang mesej melalui telefon. Ijtihad saya: ini bukan filem cinta, seks dan merosakkan akhlak. Ini filem perjuangan marhaen di bumi Shaolin. Saya melangkah ke pawagam yang buat pertama kalinya saya ke tempat ini setelah dulu saya orang yang jelek terhadap objek ini. Hanya lima orang yang menonton, bukti betapa bersihnya cerita ini.

Kisah Jeneral Hung, yang menguasai wilayah di kawasan Wilayah China. Setelah berjaya menundukkan musuh utama di kawasan Shaolin, Jeneral Hung semakin bongkak dan menghina pelajar-pelajar Shaolin yang dianggap bodoh dan tidak bermanfaat.

Disebalik kejayaan Jeneral Hung ia diganggu dengan kemahuan kawan baiknya, Jeneral Sung untuk menuntut kuasa wilayah. Tatkala pertelingkahan itu, pembantu Jeneral Hung; Tsao mengambil peluang keemasan menambahkan api perpecahan dua sahabat ini. Sehingga idea untuk membunuh Jeneral Sung menjadi pilihan Jeneral Hung.

Hasil fitnah ini, Jeneral Hung terbabit dengan pembunuhan bersaudara. Tsao, pembantu khianat telah mengupah pemberontak untuk mengucar-kacirkan keadaan sehingga anak perempuan Jeneral Hung terbunuh di kuil Shaolin.

Mulai saat itu Jeneral Hung mulai insaf, bertekad untuk membuang kebencian dalam dirinya, membuat keputusan menjadi shaolin. Latihan semasa berada di kuil shaolin mendidik nilai kejujuran, keikhlasan dan kasih sayang sehingga kebenciannya kepada musuh hilang berlalu.

Namun disaat itu beliau masih lagi ingin menebus kesilapan lalu. Disaat rakyat dibawah regim Tsao dizalimi, Hung mencanangkan gerakan membebaskan rakyat dari kezaliman Tsao.

Bermula dari kuil Shaolinn, rancangan membebaskan kezaliman itu menemui keberhasilan yang baik. Seluruh marhaen menyokong tindakan shaolin itu.
Watak-watak utama dalam filem ini semuanya terbunuh dalam perperangan pembebasan ini. Dua abang besar dari kuil Shaolin mati dalam keadaan kejam. Rahib juga terbunuh.

Sehingga Andy Lau yang memegang watak utama sebagai Jeneral Hung terbunuh di bawah hempapan kayu runtuhan kuil. Sungguh dramatik kerana kematiannya betul-betul di atas tapak tangan patung Buddha.

Dikesempatan itulah tentera asing mengambil peluang menyerang hendap kedua-dua kumpulan ini. Menjadikan perperangan tiga penjuru yang dahsyat. Akhirnya skuad Shaolin berhasil menumpaskan tentera asing itu.

Filem ini begitu kuat membicarakan tentang pegangan agama Budah, falsafah perjuangan dan semangat perjuangan yang tinggi.

Puas hati menonton filem ini sehingga terlepas komuter balik ke Nilai, walhasilnya bermalam lah aku di bangku besi KTM Seremban. Moga Allah mengampunkan aku, dan aku berharap ingin mengadaptasikan filem ini sebagai cerpen kreatif dengan olahan perjuangan Islam yang lebih luhur, mantap dang semangat jihad yang hebat. InsyaAllah


Labels: , ,

posted by tok pulai chondong @ 3:54 PM   1 comments
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com