SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Berkuburnya Darul Aman Demi MTS Nurul Aman
Sunday, January 06, 2008

Hari ini saya begitu gelisah memikirkan tentang berita yang baru sahaja saya dengar. Antara ingin gembira atau perlu bersedih tentang peristiwa yang berlaku. SMU(A) Darul Aman, Kok Lanas ditukarkan kepada Maahad Tahfiz Sains Nurul Aman. Entah mengapa saya teragak-agak ingin menulis cerita ini, takut mencetuskan ketidakselesaan sesetengah pihak. Tapi biarlah, biar kalam ini berbicara. Kritikan atau cadangan langsung tiada niat jahat yang terselindung, tetapi demi melihat tiada yang menjadi mangsa keadaan.
Pertama : Gembira
Siapa yang tidak gembira apabila sebuah lagi Maahad Tahfiz Sains dibuka untuk orang ramai memasukkan anak-anaknya yang berpeluang menghafaz Al-Quran dan bakal menjadi seorang hafiz kelak. Sekarang ini Kerajaan Islam Negeri Kelantan di bawah Yayasan Islam Kelantan (YIK) memacu misi untuk meramaikan para hafaz Al-Quran di negeri ini. Apa tidaknya dengan Bangunan MTS di Pasir Genda Tanah Merah yang bernilai jutaan ringgit menjadi mercu tanda bahawa Kerajaan Islam Kelantan bersungguh-sungguh melaksanaan misi meramaikan hafiz Al-Quran. Oleh kerana permintaan yang ramai satu cawangan Tahfiz Sains di buka di Kampung Berangan, Tumpat.

Manakala kemasukan pada tahun 2008, menyaksikan kebanjiran permohonan untuk menempatkan anak-anaknya ke MTS menyebabkan Yayasan Islam Kelantan(YIK) mengambil tindakan drastik dengan membuka satu lagi cawangan di sebuah sekolah separuh bantuan kerajaan gred B, SMU (A) Darul Aman, Kok Lanas. Di atas kehendak YIK, para pelajar yang masih belajar di sekolah itu dikehendaki berpindah ke sekolah lain................


Kedua : Saya Sedih

Bila difikirkan kembali, saya menjadi sedih dengan tindakan YIK menutup SMU(A) Darul Aman demi mendirikan cawangan Maahad Tahfiz Sains. Sebelum ini sekolah ini sememangnya amat uzur dari segi infrakstrukturnya dan jumlah pelajar yang tidak ramai. Di Daerah Kok Lanas inilah satu-satunya sekolah agama yang masih lagi bertahan sejak PERKAPITA disekat oleh kerajaan zalim Malaysia. Dengan jumlah pelajar yang kecil sekolah ini masih lagi beroperasi dan saya masih ingat sekolah ini pernah menerima anugerah kecemerlangan akademik pada peringkat PMRU dan PMR.

Di sekolah ini pelajar tempatan dari Kok Lanas ditarbiah dan didik dengan pendidikan Islam yang syumul yang tidak ada di sekitar daerah Kok Lanas ini. Sekolah ini menjadi harapan penduduk setempat untuk melihat anak-anaknya cemerlang dari sudut sahsiah dan akademik. Ya, kadang-kadang saya lihat sekolah ini ibarat "Hidup segan Mati Tak Mahu'. Namun ia tidak boleh menjadi sebab mengapa ia harus ditutup.

Usaha para guru untuk menarik anak-anak belajar di sini begitu jelas. Walaupun sukar mendapatkan bantuan untuk membangunkan sekolah ini namun mereka berusaha mencari dana untuk menceriakan sekolah ini. Kalau dahulu pagar buruk, tapi kini sudah ditukar kepada pagar batu demi memastikan masyarakat tertarik untuk menghantar anak ke sini. Akhirnya usaha-usaha yang dilakukan oleh mereka yang prihatin untuk membangunkan sekolah agama ini berakhir dengan arahan dari pihak atasan YIK untuk menukarkan sekolah agama ini kepada Maahad Tahfiz Sains atas faktor permintaan yang tinggi dari pihak luar daerah Kok Lanas dan luar dari Kelantan.


AKHIRNYA MEREKA MEREMPAT, SEKOLAH MEREKA DIRAMPAS

Begitulah takdir menentukan bahawa pelajar-pelajar yang masih belajar di sekolah ini akhirnya merempat di daerah sendiri. Mereka langsung tidak menyangka cuti panjang persekolahan akhir tahun 2007 membawa episod getir dalam hidup mereka. Sangkaan mereka tahun 2008 mereka masih lagi tetap belajar di sini, namun idea "pantas", "cerdas", dan "bijak" daripada YIK menyebabkan pelajar asal yang BERHAK belajar di sini akhirnya merempat. Mereka diarahkan untuk berpindah ke sekolah agama berdekatan.

DALAM KEADAAN TERPINGGA-PINGGA

Saya tahu pastinya ada pelajar yang terkejut beruk, sedih dan pastinya ada yang mengalirkan air mata kerana sekolah kesayangan mereka bukan lagi menjadi tempat mereka untuk belajar. Jika hari pertama sekolah dibuka, biasanya pelajar-pelajar perempuan sibuk membersihkan kelas dan membetulkan meja, manakala pelajar-pelajar lelaki pastinya sedang bermain di luar kelas bersama dengan kawan-kawan sementara menunggu loceng pertama dibunyikan.


Tapi pada hari itu, mereka diserahkan buku rekod sekolah, mengisi borang pertukaran sekolah, tidak perlu membayar yuran sekolah, tidak perlu membersihkan kelas dan tidak perlu mengambil buku teks. Pada hari itu mereka bersalaman dengan guru-guru buat kali terakhir bersama dengan teriak tangis kerana sedih di atas perpisahan mengejut yang terjadi. Entah bila pasti mereka akan bertemu. Sedang di minda mereka: "Di Mana Aku Ingin Belajar."

Alhamdulillah, jika ada yang masih istiqamah, mereka pasti akan menyambung pengajian mereka di mana-mana sekolah arab yang berdekatan. Walau berdekatan, ia tetap jauh dari tempat tinggal mereka. Mereka perlu berkorban demi pelajaran agama tidak tercicir.
SIAPA YANG MENJAGA KEBAJIKAN MEREKA

Dalam kalangan mereka ada yang susah, kesempitan wang, tiada kenderaan dan pelbagai kesusahan lagi yang timbul selepas mereka di arah berambus dari sekolah itu. Pernah dahulu saya ingat sekolah ini menawarkan yuran percuma kepada sesiapa yang mendaftarkan anaknya di sini. Tetapi kini siapa yang ingin membela nasib mereka? Ada yang yatim, miskin, keluarga bercerai dan pelbagai lagi..Siapa ingin membela mereka? Siapa?

TEGARKAH MEMBIARKAN MEREKA MEMBUAT KEPUTUSAN

Dalam keadaan terdesak ada yang mengambil keputusan untuk bersekolah sahaja di sekolah menengah biasa. Siapa yang bertanggungjawab???Tegarkah melihat mereka berada di sekolah menengah harian biasa dek kerana tiada yang ingin membela nasib mereka.

SAYA PERNAH BERSAMA MEREKA

Saya pernah bersama dengan pelajar-pelajar di sini dalam satu program smart solat. Saya memahami perasaan mereka, saya menghayati masalah mereka dan saya menangis bersama-sama mereka. Ada yang meluahkan perasaan sedih kepada saya, ada yang meluahkan masalah peribadi mereka....saya mandi-manda bersama adik-adik di sini. Adik-adik di sekolah ini memanggil saya abang dan nilai ukhuwwah bersama mereka pasti saya ingat sampai bila-bila.


HADIRNYA MTS....SEPANTAS KILAT SEKOLAH ITU DIBANGUNKAN..

Langsung saya tak menyangka setelah pelajar SMu(A) Darul Aman berpindah, sepantas kilat sekolah itu mula dibangunkan. Kantin yang buruk dicat, bangunan dicantikkan........pastinya orang tidak akan kata lagi ini sekolah buruk.....

Hairan saya, mengapa kini baru dibangunkan oleh YIK. Mengapa tidak ketika sebelum pelajarnya dipindah. Ahh..sedihnya..Sukar sekali saya ingin meramalkan sikap YIK ni... Alangkah bagusnya jika pembangunan seperti ini dilakukan sejak dulu lagi, bukan pada era MTS yang baru dibuka ini.. Dengar kata projek berharga 8 juta akan segera dibangunkan untuk keselesaan pelajar Maahad Tahfiz Sains (MTS)....


ADIK-ADIK INILAH RANJAU DALAM PERJUANGAN

Mungkin ini nasihat saya untuk adik-adik yang berpindah.. Sabarlah Allah taala akan membalas pengorbanan adik-adik.. Sememangnya orang yang belajar agama ini seringkali ada cabaran dan ranjau perlu ditempuhi. Ingatlah kita nih adalah golongan asing. Islam datang dengan asing dan kembali pun dengan asing. Istiqamahkan perjuangan untuk terus belajar di sekolah agama..


DARI ROBOHAN DARUL AMAN YIK BINA NURUL AMAN

Jika saya adalah penduduk di daerah Kok Lanas, pastinya saya akan bersungguh-sungguh mempertahankan sekolah ini dari ditutup. Walaupun niat YIK adalah mulia untuk membina MTs, tetapi tidak sepatutunya sekolah agama dijadikan korban..Sesuatu perlu diganti oleh YIK untuk memastikan penduduk Kok Lanas terus memperolehi didikan agama secukupnya kerana MTS bukan milik penduduk Kok Lanas tetapi dihuni oleh sejumlah besar pelajar di luar daerahnya dan di luar Kelantan. Sesungguhnya YIK perlu mencari ganti di atas tutupnya SMU(A) Darul Aman..

Semoga MTS Nurul Aman memancarkan cahaya para huffaz di daerah Kok Lanas.. Allahuakbar!!!Allahuakbar!!!


Labels: ,

posted by tok pulai chondong @ 11:06 PM   15 comments
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com