SI SYAHID

"Jika aku dipenjara, aku boleh beruzlah dan beribadah. Jika aku dibuang negeri, aku boleh melancong percuma dan jika aku dibunuh, maka aku dapat bertemu Tuhanku sebagai seorang shuhada" - Sheikh Abdul Qadir Audah -

 
Mutiara Kata
Maksud Islam ialah memperbaiki manusia,supaya baik hubungannya dengan Allah dan baik pula hubungannya dengan manusia.

Dakwah Islam itu sukar untuk memisahkan di antara agama dan masyarakat atau negara.Dakwah Islam mencakupi kedua-duanya sekali.

Iman adalah akidah atau pokok pegangan hidup atau kepercayaan.Iman mesti diikuti dengan amal.Amal adalah buah daripada iman.

Bahasa Jiwa
Yang jauh adalah masa yang berlalu
Yang dekat adalah saat datangnya mati
Yang berat adalah memegang amanah
Yang ringan adalah berbuat dosa sesama manusia dan meninggalkan solat
Yang besar adalah hawa nafsu manusia yang tidak pernah mencapai kepuasan....
Jalinan Ukhuwwah

Tiupan Jihad

ShoutMix chat widget
My Schedule
Santai: Muslimah USIM
Sunday, November 01, 2009

Salam syuhada'

Menjengah ke alam imtihan sehari dua ni, adalah baik saya bersantai seketika untuk berbicara pasal muslimah di USIM. Perbicaraan saya bukan santai yang kosong, tapi saya cuba membawa satu yang bernilai dalam bicara ini.

Suatu ketika saya pernah menulis di dalam tugasan saya bahawa kita menghukum adalah berdasarkan majoriti, bukan minoriti. tetapi di sini bukan niat untuk menghukum tapi cuba melihat gambaran sebenar berdasarkan pandangan kecil saya.

Perkara yang istimewa di Kelantan, adalah banyaknya institusi agama yang melatar di setiap pelusuk daerah. Antara institusi yang terkenal adalah UM, Nilam Puri, KIAS dan Maahad Muhammadi Perempuan. Ia menjadi terkenal dengan kedudukannya yang strategik di tepi jalan. Tahukah saudara, perkara yang menarik yang ada di institusi-institusi ini adalah ketika mahasiswanya yang berderuan keluar dari asrama dan menuju ke kampus. Menariknya adalah majoriti yang ramai itu adalah muslimah. Lebih menarik keseluruhan mereka berpakaian labuh dan majoriti mereka adalah berjubah, dan segelintir mereka yang berpurdah.

Suasana ini lah yang menarik perhatian setiap orang yang melalui kampus ini. Seolah-olah mahasiswi di kampus ini menjadi duta untuk sebuah Negeri Islam Kelantan Darul Naim.

Saya ingin katakan inilah nilai estetika muslimah yang ada dan perlu ada jika kita ingin bawa jenama Islam. Bila luarannya itu menarik, pastinya pandangan luar akan menampakkan positif dan dakwah akan mudah disebarkan.

Saya sudah bermukim di Nilai, USIM, bukan lagi berada di Kelantan. Sebenarnya saya ingin menyatakan kebanggaan saya berada di USIM. Bangga saya kerana nilai estetika itu masih ada di sini. Bila melihat mereka berderuan dengan berpakaian sebegini, jiwa saya tenang kerana memang selayaknya mereka-mereka ini berada di USIM untuk membawa jenama Islam yang terdapat pada nama USIM.

Terserahlah kepada kalian bagaimana untuk menentukan labuh atau tidak pakaian saudari. Cukuplah saya katakan ia labuh dan longgar, tidak ketat dan tidak jarang.

Saya tercari-cari fakta mengapa nilai estetika itu masih ada di USIM. Maka temuilah saya jawapannya kerana majoriti muslimah di sini mempunyai asas agama yang kukuh dalam akademiknya sebelum masuk ke sini. Ada yang datang dengan Diploma Islam, Sijil Tinggi Islam dan Tamhidi Islam. Ketahuilah saya bahawa mereka beramal dengan ilmu yang mereka miliki.

Sejarah dulu mencatatkan bahawa UIA adalah universiti yang memperkenalkan nilai estetika ini pada muslimah. Maka berbanggalah mereka yang belajar di UIA.

Maka ramai jugalah yang ingin bermenantukan dengan mahasiswi keluaran UIA.

Tapi itu adalah dulu. Nilai estetika yang ada pada muslimah UIA sudah terhakis dari hari ke hari.

Saya mencari fakta mengapa ramai muslimah UIA tidak mengekalkan nilai estetika mereka. Maka saya telah temui jawapannya, kerana sifat terbuka UIA menerima pelajar dari pelbagai aliran dan kadang-kadang mereka yang tidak ada asas agama dalam akademiknya juga turut ramai berada di UIA.

Kini USIM adalah universiti harapan mengeluarkan muslimah yang hebat dengan mengekalkan nilai estetika yang ada pada mereka.

Satu fakta yang menarik, ramai muslimah USIM berkahwin semasa berada di USIM. Faktornya adalah nilai estetika itu. Ramai lelaki yang soleh melihat nilai estetika itu kini terletak di USIM.

Saya mendoakan nilai ini terus berkekalan kepada mahasiswi USIM. Amin.Labels:

posted by tok pulai chondong @ 2:32 PM   20 comments
About Me

Name: tok pulai chondong
Home: Kelantan, Malaysia
About Me: Duta Penyelamat & Kasih Sayang
See my complete profile
Previous Post
USRATI
Ulama'
Pautan Ilmu
Pautan Maklumat
Pergerakan
Archives
Powered by

Free Blogger Templates

BLOGGER

© 2005 SI SYAHID Template by Isnaini Dot Com